Förbered dig inför bostadsköpet – slipp onödig oro

För att bostadsköpet ska bli så bra som möjligt och för att slippa onödig oro för att du missar något behöver du förbereda dig. Här listar vi fyra saker att tänka på inför ditt bostadsköp.

Äntligen är det dags för dig att köpa bostad. Kanske är det din första? Oavsett är det alltid speciellt och spännande att tänka på allt kul du kommer att ha i din nya bostad och vilken inredning du ska ha. Men det är även viktigt för dig att tänka på det som kanske inte känns lika kul, så som amorteringar, budgivning och lånelöfte. Här kommer därför fyra saker du bör tänka på inför ditt bostadsköp.

1. Gör en bolånekalkyl

De flesta bankerna erbjuder en tjänst för bolånekalkyl på sina hemsidor. Med hjälp av den kan du se hur mycket du får låna och vad du har råd att köpa.
Räkna sedan ut din kontantinsats, du behöver själv betala minst 15 procent av bostadens pris. När du vet ditt lånebelopp kan du prova att räkna ut räntekostnaden. Här är det bra att prova att räkna med olika räntesatser så att du ser hur din kostnad förändras om räntan går upp.

2. Gör en kvar att leva på kalkyl (KALP)

Nu vet du ungefär på hur mycket du får låna. Men har du koll på hur mycket du har kvar att leva på efter dina utgifter, inklusive ditt nya bostadslån?
Gör en sammanfattning av hushållets samtliga fasta utgifter så som hyra, mat, elräkning, amortering, räntekostnader, försäkringar mm. och subtrahera summan av dessa med hushållets inkomst efter skatt. På det viset får du en idé om hur mycket pengar som finns kvar efter att fasta utgifter är betalda.

3. Ansök om lånelöfte

Nu har du kommit fram till hur högt bolån du kan få, vad din bostad får kosta och hur stora utgifter för bostaden som din ekonomi klarar av. Det är dags att kontakta banken för att få ett lånelöfte som är ett förhandsbesked från banken som visar hur mycket du får låna. Det kostar inget att få ett lånelöfte och är inte bindande. Lånelöftet brukat gälla i sex månader och baseras på din ekonomi. Lånelöfte ger dig en bild hur dina ekonomiska ramar ser ut inför budgivningen.

4. Vid köp av lägenhet - Gör en analys av bostadsrättsföreningen

Här på MinBostad.se är det ett verktyg som gör den första analysen av årsredovisningen åt dig! När du köper en bostadsrätt köper du in dig i den bostadsrättsförening som lägenheten är en del av. Du köper alltså inte bara en lägenhet utan rätten att bo i lägenheten (därav namnet bostadsrätt). Du tar även över en del av föreningens skuld - något som många inte har koll på. Hur stor skulden är, och hur föreningens ekonomiska situation ser ut i stort, kan i längden påverka om din avgift höjs eller sänks. Det är alltså bra att titta lite närmare på vissa siffor i årsredovisningen innan du investerar i din drömlägenhet.

Köp en BRF-analys på en bostadsrättsförening här!

5. Sätt en maxgräns för budgivningen

Du har bestämt dig och du lägger ett bud. Det absolut viktigaste innan du lägger ett bud är att bestämma var din maxgräns för budgivningen går. Håll dig till det, glöm inte summan i lånelöftet även när budgivningen drar iväg och du övermannas av dina känslor för bostaden.
En budgivning kan vara en känslomässig berg- och dalbana, var förberedd på det. Du kan lämna bud både muntligt och skriftligt. Budet är inte bindande förrän du skrivit på kontraktet.

6. Samla din ekonomi hos banken

När banken bestämmer räntan utgår de ifrån en snittränta men du kan alltid förhandla med banken om räntan. Du behöver visa för banken att du är en värdefull kund. Kan du lägga fler av dina åtaganden i banken, till exempel sparande, pensionssparande och försäkringar?
Håll koll på ditt kreditbetyg
Innan banken lånar ut pengar till dig vill man veta om du kommer att betala alla dina räkningar, inklusive amorteringar och räntor. Bättre kreditbetyg betyder helt enkelt bättre chanser och villkor för ditt bostadslån. Vet du med dig att du har handlat på kredit, tagit blancolån eller kanske fått en betalningsanmärkning? Med tjänsten Kreditkollen från UC kan du enkelt se ditt UC-Score och vad du kan göra för att förbättra det.

I kreditkollen kan du även följa hur du betalar av på ditt bostadslån.

Läs mer om Kreditkollen här!